hello!
hari ini kerajinan melanda
makanya....
naz ingin mengepost sebuah entry berkaitan dengan makanan.
bersempena aidilfitri yang bakal menjelang tiba ini, bahawasanya nax dengan rajinnya telah pun membuat
Kek Lapis Patah Hati.
dan berbaik hati berkongsi resepi beserta visual sekali. ((:
Bahan-Bahannya :
sila klik untuk tumbesaran yang ceria lagi menyeronokkan!
1 setengah buku butter
550gm gula kaster
20 biji telur
388ml krimer manis (atau satu tin kecik)
180gm Horlicks
500gm tepung naik sendiri
150ml susu sejat (atau setengah tin besar)
215gm coklat masakan
pewarna kuning,hijau, dan merah
cara2 membuatnya...
pertama sekali...
klik untuk tumbesaran dengan Anmum!
masukkan 1 setengah buku butter bersama 2 cawan (atau 500gm) gula kaster ke dalam mangkuk pengadun
pukul adunan sampai dia kembang
macam ni :
selepas itu....
masukkan 10 biji telur ke dalam adunan tadi
kacau guna mixer selama 5-8 minit
kemudian masukkan lebihan 10 biji lagi
dan pukul lagi guna mixer sampai lebam selama 5-8 minit
kemudiannya...
masukkan satu tin kecil krimer manis
dan
180gm Horlicks
and then pukul hingga sebati.
selesai sahaja itu...
masukkan setengah tin besar susu sejat ke dalam cawan
dan ayakkan 550 gm tepung naik sendiri ke dalam mangkuk
kemudian
masukkan susu sejat dan tepung naik sendiri secara berselang seli.
mesti dimulakan dengan susu sejat dan diakhiri dengan susu sejat jugak.
contohnya
masuk susu sejat,
pukul,
masuk tepung naik sendiri,
pukul,
masuk susu sejat
dan ulang step di atas sampai habis.
kemudian,pukul adunan selama 3 minit.
selepas itu,
bahagikan adunan kepada dua
bahagian A : 4/5 daripada adunan
dan
bahagian B : 1/5 daripada Adunan
lepas tu, bahagikan bahagian A kepada 3 bahagian.
masukkan pewarna merah, kuning dan hijau kedalam setiap satu adunan tersebut
and then, masukkan 215gm coklat masakan yang sudah dicairkan ke dalam Bahagian B.
jadi sekarang, adunan sudah pun dibahagikan kepada 4 bahagian
peringatan : bahagian B mestilah lagi sikit dari 3-3 bahagian dari adunan A, ok? sebab nak campur coklat.
selepas itu,
boleh lah mula melapis.
sediakan pengukus.
masukkan acuan (acuan segi empat pun ok, yang sederhana besar)
mula-mula,
masukkan 2 senduk warna coklat.
tutup pengukus dan tunggu selama 2 minit
atau sampai lapisan tu dah keras and boleh dipegang dengan jari
kemudian, masukkan 2 senduk warna merah
tutup pengukus dan tunggu selama 2 minit
lepas tu masukkan pula yang warna hijau, pun 2 senduk.
dan ulang langkah di atas sampai habis adunan
akhirnya,
biarkan kek masak selama kira2 setengah jam...
dan
siap!
sorry takde gambar yang dah siap.
tak masak lagi.
he he
kalau dah masak, nanti nax ambik gambar
selamat mencuba!
0 gossip gossip:
Post a Comment
ha! melawan.