Welcome!

Read at your own risk.

Wednesday, August 17, 2011

kawen? errr.

Assalamualaikum.

sebelum naz beralih kepada tajuk entry, moleklah nax merepek pasal benda yang lari dari tajuk yer. tau tau, ni topik hangat gila, tapi, put it up to the rest kejap yerr.

kalau anda di luar sana perasan, i kind of dah tertukar kata ganti nama diri sendiri. from "nax" ke "aku".

mungkin sebab jarang gila update blog sampai tertukar kata ganti nama diri. err. sorry yek.

nax baru sedar, itu pun En.A yang tolong tegurkan

he said it sounded unfriendly-ish.

yekeh? kot.

well tu je pun.

kembali kepada tajuk utama entry kali ni,

nax nak mengulas pasal kawen.

sejak dua menjak ni macam banyak je nax tengok pasal kawen ni.

especially kawen muda.

beberapa ketika yang lepas ada jugak kengkawan yang seumur dengan nax kawen di usia muda.

err. macam best kan?

macammmmm je kot.

entahlah. bagi nax personally, kawen muda ni ada banyak pro dan kontra nya. well, in my opinion, kalau nak kawen muda ni perlu ada beberapa kriteria yang perlu dipenuhi.

1.) PERSEDIAAN MENTAL YANG CUKUP.

marriage bukan perkara main-main. bukan boleh cerai-rujuk macam time couple. kalau boleh, biarlah marriage be the first and only one in your life. so, untuk itu mentality kena kuat. nak harung hidup berumah tangga ni, takboleh nak selfish. dah takda "aku", "saya", "i" or "me". hidup anda telah berubah 360 darjah dan semua yang anda lakukan dan fikirkan adalah untuk "us", "we", "kami" dan "kita". we are talking about a lifetime to spend with a person. itulah orang yang akan kita hadap tiap pagi, tiap malam, tiap petang. itulah orang yang akan kita jumpa setiap hari, yang akan kita kongsikan segala2nya. dalam marriage dah takda dah "personal space" especially untuk perempuan sebab syurga anda sekarang dah migrate ke bawah tapak kaki husband anda. jadi, semua benda kena mintak redha husband. so, mentality dah sedia nak hadap semua tu. and i'm just talking about life with your husband, belum masuk lagi anak-anak. well, takkan dah kawen tak nak anak kan?

2) PERSEDIAAN AGAMA YANG CUKUP.

to tell you the truth, nax sokong perkahwinan muda ni, sebab boleh elak maksiat. daripada berkepit duaplohpat jam, lebih baek kawen kan? halal kan. cakap macam senang kan? tapi apa yang penting jugak, kena ada persediaan agama yang cukup. especially untuk lelaki. andalah nanti yang akan bimbing isteri anda. kalau nak baca doa qunut utk solat subuh pun tak lepas,anda rasa anda boleh bimbing isteri anda? Ingat, syurga dia bawah tapak kaki anda, besar tanggungjawab anda nak pikul semua tu. jadi, sebelum ingat nak kawen, molek kiranya anda betulkan dulu paksi agama anda. cukupkan solat, sempurnakan yang wajib dan selalukan yang sunat. bila tiang agama dah kuat, insyaAllah, anda boleh jadi captain in ur own ship. in this case marriage. isteri pun terjaga. as for the girls, jangan nak harap bakal suami je yang nak bimbing, kita kena bimbing diri kita sendiri jugak. tanggungjawab kita kat makbapak mungkin dah lepas tapi kena ingat tanggungjawab kita kat agama, kat Allah masih ada. kena jalankan. jangan letak semua kat bahu husband. lagipun, marriage is about sharing kan? so, sama-sama share tanggungjawab beragama. tak semestinya husband je yang kena ajar wife, wife pun kena tegur husband.

ok sekarang nak wow kat diri sendiri sebab bunyik bercakap macam pernah kawen

ai masih single ok. cakap based on logic thinking.

3.) PERSEDIAAN KEWANGAN YANG CUKUP.

bagi yang terfikir nak kawen awal, kena fikir perancangan kewangan dari awal. takkan nak harap makbapak kan? malu lah, dah kawen tpi lagi nak mintak duit makbapak. so, kena ada financial background yang solid, i mean atleast mesti ada earnings. tak kira laki ke perempuan. pentadbiran kewangan dalam rumahtangga bukan tanggungjawab lelaki je, perempuan pun nak kena fikir. banyak benda kena fikir. baru berdua, kalau dahda anak? serabut otak to make ends meet. kalau taknak otak serabut, sebelum kawen, kukuhkan dulu kewangan tu. jadi bila dah kawen, tak susahkan orang dan paling penting tak susahkan diri sendiri. dan selamat rumah tangga sebab mostly rumahtangga pecah tengah jalan sebab financial problem.

so.

itu apa yang nax fikir.

sekarang, masih nak kawen awal?

kalau cukup segala, kawenlah.

bagi nax?

errrr.

satu haram kejadah dari list di atas pun belum cukup lagi.

so byebye mimpi indah kawen awal.

belajar dulu.

persiapkan diri dulu.

ok, En,A?

teehee.





Photobucket

3 gossip gossip:

Anim Farahin Irwan said...

great! kmk terus err bila baca tk..hehe..cancel nk kawen awal..ngee ^^

wa khairul onggon said...

Wahhhh... mun cemya kmk mok wish selamat penganten baru Nax... hehehe.. Prektis wish bah.. hehehe..

Mr. A said...

eleh, tak nak konon. :pp

Post a Comment

ha! melawan.

 

Template by Best Web Hosting