Welcome!

Read at your own risk.

Tuesday, November 20, 2012

Love note of the day : Impossible is nothing.

Setelah sekian lama tidak post about #lovenoteoftheday.

cuti. err.


maksudnya : Nabi Zakariya berkata: “Wahai Tuhanku! Bagaimana aku akan beroleh seorang anak, padahal sebenarnya aku telah tua dan isteriku pula mandul?” Allah berfirman : “Demikianlah keadaannya, Allah melakukan apa yang dikehendakiNya”.


why this ayyat fork up my interest? the last sentence, "Allah melakukan apa yang dikehendakinya". sangat mengena di hati. you see, based on this particular ayat, it tells us how Nabi Zakariya yang tua, ditambah pula dengan isteri baginda yang mandul, boleh melahirkan zuriat? there's nothing Allah can't do. if He wills, it will happen.

so it reminds me that nothing is impossible in this world. with Allah, semua boleh jadi. semua possible. so, kita sebagai hambanya kenalah tahu kedudukan kita di mana. jangan fikir kita ni kuat, pandai, harta banyak, kita ada segalanya.

kalau Allah boleh bagi anak kat Nabi zakariya yang sudah tua dan isterinya mandul, tak mustahilkan Allah boleh tarik balik segala kelebihan yang ada dekat kita kan? so naz remind diri sendiri, walau sebaik mana pun nasib kita, semua Allah tentukan. oleh kerana Allah bagi nasib yang baik dekat naz, dikurniakan kesihatan, kebolehan untuk belajar, masih boleh makan dan minum dengan naz, naz kena tahu kedudukan naz. naz seorang hamba yang perlu patuh pada Allah yang sudah memberikan macam-macam kelebihan dekat naz. tak mustahil satu masa nanti Allah tarik balik semua keistimewaan ini.

kalau Allah boleh bagi, Allah pun boleh ambil balik.

tapi, naz, kalau Allah tarik balik, jangan mengeluh dan jangan salahkan Allah! tu semua salah naz! Allah dah bagi dah, tapi tak pandai bersyukur. dan mungkin, Allah nak uji kan. so, redha dan pasrah, ingat kedudukan kita sebagai hamba. duduk kita di mana selaku penerima, Allah lagi tinggi, jangan sombong.

so, a  reminder again, kalau Allah boleh bagi, Allah boleh tarik balik. :)

wallahualam bisawa'

0 gossip gossip:

Post a Comment

ha! melawan.

 

Template by Best Web Hosting